Ezt a hivatást csak szívből lehet csinálni – a szolnoki állatmentők mindennapjai

Megosztás

Az elmúlt napokban Morzsitól volt hangos a megyei sajtó. Ha már a Szolnok Városi Állatotthonba vezetett az utunk, úgy gondoltuk érdemes bejárni a telephelyet, és megismerni azokat, akik idejük nagy részét a Morzsihoz hasonló, nehéz helyzetbe került kutyusoknak szentelik.

2020. március kilencedike óta vagyok az Állatotthon vezetője – kezdte történetét Keskenyné Dobos Krisztina, aki korábban az Állategészségügyi Hatóságnál dolgozott nyolc évig. Elmondása alapján ezt a hivatást csak szívből lehet csinálni, ez az élete.

Ki tud nemet mondani egy ilyen pofinak?

Krisztina szerint minden embernek megvan az életútja, amit szerencsére ő már megtalált. Ahogy az állatmentő szférában dolgozó sofőr is, aki húsz év alatt még egyetlen kutyát sem veszített el menet közben, mindig sikerült időben kiérni a helyszínre. Sok négylábú különösen odavan Józsiért, hiszen tudják, hogy ő mentette meg az életüket. A munka legnehezebb része nyilvánvalóan a lelki oldala, ezen belül is a hamvasztás része – mondja az Állatotthon vezetője.

Az életmentő furgon, amit nagyon sokan láthatták már az autópályán

Keskenyné kiemelte az önkormányzat, az NHSZ és Bóka Éva szerepét az infrastruktúra fejlődésében – mutatott az új kifutókra, kennelekre és a pergolára. Minden kutyusnak szigetelt infrafűtéses háza van, azaz télen nem fáznak, nyáron pedig nincs melegük. Párakapuk és medencék is színesítik a szolnoki állattotthon világát.

A gólyák is itt találtak átmeneti otthonra

A Szol24 végül megkérdezte, van-e rá reális esély arra, hogy az állatkínzás leáldozóban lesz, majd végleg eltűnik. Keskenyné szerint drasztikus változás nem lesz tapasztalható az elkövetkezendő évtizedekben. Kifejtette, hogy nem a törvényekkel van gond, hanem azok betartatásával. A másik negatívum a Facebook, ami egy szinten összehozza a kutyabarátokat, de ugyanitt kerülnek ki nap mint nap állatkínzásos videók is.

Ennek ellensúlyozásaként a Szolnok Városi Állattothon rendkívüli osztályfőnöki órák keretében beszél a gyerekeknek a felelős és tudatos állattartásról, valamint a környezetvédelemről. A „Felelős Gazdi” program pedig a felnőttek szemléletformálását segíti a témában.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek